Documentaire zorg om Daan

Mijn verhaal

‘Voor dictee een tien, ja dat is Jacomien!’ schreef meester Jan in mijn poëziealbum toen ik negen jaar was. “Jij moet later gaan schrijven” zei hij. Geboren met een groot taalgevoel was ik zo’n meisje dat verhaaltjes en gedichtjes schreef en de hele bibliotheek uitlas. Acht jaar later later had ik geen idee wat ik wilde, maar ambitieus en gedreven was ik wel. Ik koos voor een opleiding waar ik veel kanten mee op kon en belandde min of meer toevallig in de sociale verzekeringen. Die carrière duurde zestien jaar. Toch heeft meester Jan gelijk gekregen want ik werd tekstschrijver. Een stap die onlosmakelijk verbonden is met mijn gezin.   

Ik zong in een band en ontmoette in bassist Paul de leukste man ter wereld. Wij  stelden ons een gezin voor zoals de meeste mensen dat doen. Samen met onze kinderen van alles ondernemen, ontspannen en genieten van het leven. Maar het liep anders. Onze zoon Daan raakte na zijn vroeggeboorte ernstig meervoudig gehandicapt. De 24-uurs zorg voor hem had verstrekkende gevolgen voor ons hele gezin. Het plaatste ons in feite buiten de maatschappij, buiten het ‘gewone’ leven. Allebei een baan bleek echt niet te doen, we moesten keuzes maken. Ik verloor mijn werk en samen verloren we ons sociale leven. Toen zeven jaar later onze kerngezonde zoon Gijs werd geboren was dat een geweldig cadeau. Sindsdien staat ons gezin met één been in Zorgland en het andere been in het ‘gewone’ leven. Wij hebben thuis veertien jaar voor Daan gezorgd totdat het echt niet meer ging. Toen verhuisde Daan naar een fijne Zorgboerderij waar hij heel gelukkig is. Wij houden hem nu anders vast.

Positief bijdragen

Ik bekijk het leven graag van de zonnige kant. Humor heeft ons in moeilijke tijden altijd overeind gehouden en Daan heeft mij ook veel geleerd. Zoals het besef dat niets vanzelfsprekend is, oog voor detail en kunnen genieten van kleine dingen. Bij tegenslag val ik niet om, maar zoek altijd naar een oplossing. Ons strakke zorgritme van heel vroeg opstaan gaat er nooit meer uit, maar dat vind ik niet erg. Ik doe er juist mijn voordeel mee. Toen Daan 10 jaar was begon ik met schrijven. Op zoek naar begrip van de buitenwereld gaf ik jarenlang met wekelijkse blogs een kijkje achter onze voordeur. Mijn blogs waren de aanleiding voor de 2Doc documentaire ‘Zorg om Daan’ over onze moeilijke beslissing dat Daan niet meer thuis kon wonen. Ik wil met mijn ervaring positief bijdragen aan een beter leven voor gezinnen met intensieve zorg. Dat verdienen ze namelijk. Door preventieve ondersteuning kunnen we onnodig leed voorkomen en zorgkosten besparen. Ik geef gastlessen met praktische tips aan kinderverpleegkundigen en heb samen met een Jeugdarts presentaties verzorgd over de impact van ziekte en zorg op een gezin. Als ervaringsdeskundige en tekstschrijver ben ik nauw betrokken bij Pilot 5, onderdeel van het Programma Volwaardig Leven van het Ministerie van VWS.

Schrijven maakt gelukkig

Daans verhuizing was ingrijpend, maar gaf mij ook ruimte voor terugkeer in de maatschappij. Schrijven maakt gelukkig, dat wist ik inmiddels! Daarom twijfelde ik geen moment, volgde een vakopleiding tekstschrijven, slaagde met een 9,9 en startte Jacomien Schrijft. Ik help bevlogen MKB ondernemers en zorgorganisaties met hun profilering en communicatie. Dat doe ik als vroege vogel het liefst ’s ochtends om vijf uur als de wereld nog slaapt… In die serene stilte ontstaan de goede verhalen vanzelf.

Jacomien Wolfkamp

Twelloseweg 107
7396 BM Terwolde

info@jacomienschrijft.nl
T 06 539 64 931

Op dit moment werk ik aan

een brochure over psychosociale zorg in de kinderrevalidatie - CP Nederland

een project van 12 thema’s over het leven van volwassenen met cerebrale parese - CP Nederland

de InterCom, online kwartaalmagazine over bouw en milieu - InterGarant Groep

een interview met een bijzondere cliëntondersteuner en een gezin - Pilot 5

Ervaringen van mijn opdrachtgevers

Nan Rosens, Rosens Media

Jacomien schrijft goed en puntig blogs, die helder, met humor en indringend het ingewikkelde leven met een meervoudig beperkt kind beschrijven. Als je dat in aantrekkelijk, licht en begrijpelijk taalgebruik kunt vatten, kun je schrijven. Voor mij aanleiding om de film ‘Zorg om Daan’ te maken. Die laat zien hoezeer Jacomien het leven weet te verwoorden. Met haar nuchterheid, kritische blik en opgewektheid is zij voor opdrachtgevers een feest om mee te werken.

Els Jonker, Jeugdarts en Ambassadeur Jonge Mantelzorgers

Jacomien en ik geven presentaties en workshops voor mantelzorgers (ouders, broertjes en zusjes) over de impact van ziekte en intensieve zorg op een gezin. De voorbereiding en uitvoering zijn een groot genoegen door haar kritisch, logisch denken en helder, verbindend taalgebruik. Dat in combinatie met het vermogen echt te luisteren en oprechte nieuwsgierigheid naar de bedoelingen van de ander. Ik dacht dat ik niet al te veel professionele taal gebruikte, maar de taal van Jacomien leerde mij anders.

Anouk ter Keurs , Zorgboerderij De Korenschoof

Jacomien heeft ons bedrijf fantastisch geadviseerd toen De Korenschoof veel media-aandacht kreeg. Zij realiseerde in korte tijd een samenwerking waarmee onze website volledig vernieuwd werd. Wij vragen Jacomien regelmatig advies over onze berichtgeving. Zij sluit met haar teksten feilloos aan op de doelgroep, verplaatst zich uitstekend in haar opdrachtgever, werkt snel en denkt proactief mee.

Gea Overweg en Jaap Boersma, Het 8e Werk

Jacomien weet een sterk verhaal een nog veel sterkere vertaalslag te geven waardoor het compact en doeltreffend gecommuniceerd wordt. Ze heeft ons super geholpen met de productie van onze website www.het8stewerk.nl.  Ze kan goed onderscheid maken tussen de must-haves en de nice-to-haves in de tekst die vaak het verhaal vertroebelen. Een echte aanrader dus.

Irmgard Nieuwenhuis, inc.partners

Jacomien heeft recent onze nieuwe webtekst geschreven. Op een erg prettige manier zijn we de zoektocht aangegaan naar het vinden van de juiste toon en insteek. Wat we wilden was namelijk nog niet zo gemakkelijk. In een korte tekst spitsvondig bij onze klanten de vinger op de zere plek leggen om hen vervolgens snel en doeltreffend de oplossing te bieden. Los van het feit dat de tekst precies is geworden wat we hadden gehoopt heeft het ons, gaandeweg het proces, geholpen om onze zaken nog scherper in het vizier te krijgen. Voor ons is dat, naast de kundig geschreven tekst, een extra reden om vaker met Jacomien te gaan werken!

Frenk en Daniëlle, DNF-Style Fotografie

Na een intensieve samenwerking met Jacomien zijn wij zeer tevreden! Zij herschreef onze informatiemail voor klanten. Het contact met Jacomien was goed, zij toverde onze eigen inbreng om in woorden. Wij waren behoorlijk kritisch en vonden ook daar de kracht van Jacomien. Dat geduld… super!

Marike Willems, Landelijk Bureau EMB Nederland

Voor het project Meervoudig Ondersteund Pubers waren we op zoek naar een tekstschrijver die op hele korte termijn teksten voor ons kon schrijven. Jacomien voldeed volledig aan ons profiel. Een tekstschrijver die in heldere, duidelijke taal uiteenzet waar het om gaat. Vanuit haar professionaliteit én eigen ervaringsdeskundigheid wist ze steeds de juiste snaar te raken en ook de wat gevoeligere onderwerpen op de juiste manier te verwoorden. En dat alles in een heel prettig, open contact. Bedankt Jacomien!

Simone van Heck, Zuiver Schoonmaakopleidingen

Heel knap hoe Jacomien ook in een voor haar minder bekende branche, de juiste toon weet te vinden voor onze bedrijfsblogs. Precíes de toon waar we naar op zoek waren. Bovendien is het prettig samenwerken: helder in haar communicatie, positief én snel. Jacomien is een echte aanrader als je op zoek bent naar iemand die goed luistert en zich werkelijk verdiept in wat je wilt vertellen!

Stephanie Supprian, Diëtistenpraktijk Salus

Jacomien weet teksten zo neer te zetten dat ze de lezer persoonlijk raken. Sinds haar teksten op mijn website staan hoor ik van veel meer mensen hoe de site hen aansprak. Dat was voor hen de reden om contact met mij op te nemen. Reden voor mij om meer teksten door Jacomien te laten (her)schrijven.